fbpx

Zupa krem ze szpinaku

Składniki

Porcja dla 2–3 osób

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 por (część biała)
  • 3 ziemniaki (ugotowane)
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/4 kostki masła Łaciatego
  • 500 g liści świeżego szpinaku
  • 1 l bulionu warzywnego: włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego (całość gotujemy przez około 1 godzinę)
  • 200 ml śmietanki 18% Łaciatej

 

Ser twaróg:

  • 150 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 3 gałązki bazylii
  • 40 g orzechów włoskich
  • 40 ml oliwy
  • listek świeżej bazylii (do dekoracji)

 

Do smaku:

Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, Musztarda miodowa, Sól morska jodowana, Pieprz kolorowy, Gałka muszkatołowa cała

Sposób przygotowania

Czosnek rozgniatamy i siekamy, cebulę kroimy dowolnie, por siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę. Nagrzewamy garnek i wlewamy oliwę, dodajemy masło, czosnek, cebulę, por i ziemniaki, doprawiamy suszonymi pomidorami i dodajemy liście szpinaku, mieszamy. Dodajemy 1 czubatą łyżeczkę musztardy miodowej. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy bulion warzywny i śmietankę 18%. Zupę doprawiamy gałką muszkatołową, ścierając ją nad garnkiem. Zupę blendujemy na jednolity krem. Do głębokiego talerza nalewamy zupę, na środek nakładamy 4 łyżki sera twarogu. Dekorujemy liskiem świeżej bazylii.

 

Ser twaróg:

Do miski wkładamy twaróg półtłusty, pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do twarogu. Bazylię i orzechy włoskie (mogą być uprażone) siekamy i dodajemy do twarogu. Dolewamy oliwę, doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy.

Powrót
Mlekpol