Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Składniki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 3 sztuki pieczarek (zamiennie grzyby leśne)
  • 6-7 sztuk grzybów boczniaków
  • garść grzybów shimeji
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 grubych plastrów boczku wędzonego
  • 6 ugotowanych ziemniaków ze skórą
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej

 

SOS:

  • 3 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g sera typu włoskiego długo dojrzewającego

 

SAŁATKA:

  • ½ czerwonej cebuli
  • 8 sztuk pomidorów koktajlowych (różne kolory)
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (zamiennie oliwa z oliwek)
  • garść prażonych orzeszków pinii
  • gałązka natki pietruszki do dekoracji

 

Do smaku:

  • Tymianek suszony, Gałka muszkatołowa cała, Sól morska, Pieprz kolorowy
Sposób przygotowania

Porcja dla 3 – 4 osób

Czas przygotowania: około 60 minut

 

Siekamy ząbki czosnku. Cebulę kroimy w paski. Pieczarki kroimy w talarki, a boczniaki tylko na połówki, z grzybów shimeji przycinamy końcówki. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło oraz olej rzepakowy,. Dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz wszystkie grzyby, mieszamy łącząc składniki. Podsmażamy. Dodajemy szczyptę soli oraz tymianek. Ponownie mieszamy.

Boczek kroimy na grubsze plastry, następnie przekrajamy na pół. Ugotowane ziemniaki kroimy w grubsze plasterki. Musztardą smarujemy pokrojone plastry boczku. Na rozgrzanej patelni kładziemy boczek musztardą do góry. Nie używamy oleju ze względu na wytapiający się boczek. Przewracamy boczek na stronę z musztardą. Podsmażamy. Dodajemy plasterki ziemniaków. Na każdy ziemniak nakładamy plasterek podsmażonego boczku. Chwilkę podsmażamy.

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy śmietankę. Na grubych oczkach tarki ścieramy ser typu włoskiego. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej tartej na małych oczkach tarki. Mieszamy.

Do żaroodpornego naczynia (prostokątnego) wykładamy z patelni ziemniaki z boczkiem. Zasypujemy podsmażonymi grzybami z tymiankiem. Zapiekankę polewamy przygotowanym sosem z żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika na około 20-30min i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka, pomidory koktajlowe na połówki. Siekamy szczypiorek. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Polewamy całość olejem rzepakowym. Do smaku doprawiamy świeżo mieloną solą morską oraz kolorowym świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy.  Na zakończenie dodajemy prażone orzeszki pinii.

Podanie:

Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika. Kroimy na kawałki. Wykładamy na talerz. Podajemy z sałatką z orzeszkami pinii. Dekorujemy gałązką natki pietruszki.

Powrót
Mlekpol