

Porcja dla 3 – 4 osób
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Przekładamy ziemniaki na suchą patelnię i zalewamy śmietanką Łaciatą 18%. Dodajemy cebulę i gotujemy ok. 15–20 minut. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy pokrojony czosnek.
Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Do sosu z ziemniaków i cebuli dodajemy serek śmietankowy Łaciaty, naturalny. Przyprawiamy lubczykiem. Tak powstały sos wykładamy na łososia w formie żaroodpornej. Pomidor kroimy w cienkie plasterki i układamy na sos. Na wierzch
posypujemy świeżo siekany koperek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez 10–15 minut. Dekorujemy świeżą bazylią