fbpx

Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym

Składniki

Porcja dla 3 – 4 osób

 

  • 350 g filetu z łososia
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pomidor
  • masło ekstra Łaciate, do wysmarowania formy
  • 400 ml śmietanki UHT Łaciate 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g serka śmietankowego Łaciate, naturalnego
  • świeży koperek – ½ pęczka
  • świeża bazylia do dekoracji
  • Do smaku: pieprz cytrynowy mielony, gałka muszkatołowa mielona, liść lubczyku suszony, sól morska, pieprz czarny
Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Przekładamy ziemniaki na suchą patelnię i zalewamy śmietanką Łaciatą 18%. Dodajemy cebulę i gotujemy ok. 15–20 minut. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy pokrojony czosnek.

 

Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.

 

Do sosu z ziemniaków i cebuli dodajemy serek śmietankowy Łaciaty, naturalny. Przyprawiamy lubczykiem. Tak powstały sos wykładamy na łososia w formie żaroodpornej. Pomidor kroimy w cienkie plasterki i układamy na sos. Na wierzch

 

posypujemy świeżo siekany koperek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez 10–15 minut. Dekorujemy świeżą bazylią

Powrót
Mlekpol