

Na patelni, na gorącym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy do niej 3-4 liście laurowe oraz kilka ziarenek ziela angielskiego . Przesmażamy aż się zeszkli.
W garnku z wodą gotujemy obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy do nich cebulę z patelni. Pół szklanki wody z moczenia grzybów. Dodajemy garść grzybów
Czekając aż ziemniaki zrobią się miękkie, przygotowujemy pesto. Do naczynia wrzucamy świeżą natkę pietruszki, koper, ziarna słonecznika, odrobinę oleju rzepakowego, sok z cytryny, sól, miód. Miksujemy.
Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie do garnka dodajemy zakwas do żurku. Do miski wlewamy Maślankę Mrągowską naturalną oraz 4 łyżki śmietany Mazurski Smak 18%. Dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka. Jajka sadzimy na rozgrzanym na patelni oleju i oprószamy solą ziołową. Zalewajkę podajemy z posadzonym na wierzchu jajkiem, skrapiamy domowym pesto. Całość posypujemy majerankiem i kładziemy kleks śmietany Mazurski Smak 18%.