fbpx

Twarogowe naleśniki z sosem z cytrusów

Składniki

Porcja dla 5 osób.

 

Ciasto naleśnikowe:

  • 360 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 40 g masła ekstra Łaciate
  • szczypta soli morskiej
  • olej do smażenia

 

Farsz z twarogu:

  • 500 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • 3 łyżki śmietany Mazurski Smak 18%
  • 1 żółtko
  • do smaku: 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

 

Ciasto naleśnikowe:

  • 100 g masła ekstra Łaciate
  • 2–3 łyżki cukru
  • 100 ml likieru pomarańczowego
  • 2 pomarańcze
  • 3–4 mandarynki
  • do smaku: cynamon cały, goździki całe
  • do dekoracji: świeża mięta, cząstki mandarynki, cukier puder
Sposób przygotowania

Ciasto: rozpuszczamy masło ekstra Łaciate w małym rondelku, pilnujemy żeby się nie przypaliło. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy rozpuszczone masło, szczyptę soli i jajka. Dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy Maślankę Mrągowską naturalną. Gdy masa będzie idealnie gładka (bez grudek), przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy, żeby chwilę „odpoczęła”.

 

Sos: na lekko rozgrzaną patelnię dodajemy 2–3 łyżki cukru, rozpuszczamy do momentu, aż będzie lekko skarmelizowany. Dodajemy masło, wyciskamy sok z pomarańczy i mandarynek, dodajemy goździki, likier pomarańczowy i korę cynamonu.

 

Farsz: twaróg półtłusty Mazurski Smak przekładamy do miski i rozdrabniamy łyżką. Dodajemy żółtko, śmietanę 18% Mazurski Smak, i cukier z prawdziwą wanilią. Całość dokładnie blendujemy.

 

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Na naleśniki wykładamy masą serową i zwijamy w rulony. Przekładamy na talerze, polewamy letnim sosem z cytrusów. Dekorujemy kawałkami mandarynki, listkami mięty i oprószamy cukrem pudrem.

Powrót
Mlekpol