fbpx

Tort bezowy z kremem śmietanowym

Składniki

Blaty bezowe::

  • 250 g białek (7 szt.)
  • 300 g drobnego cukru
  • Goździki całe
  • Sól morska drobnoziarnista

 

Składniki na nadzienie:

  • 1l śmietanki Łaciatej 36%
  • 4 łyżki miodu
  • 300 g jagód mrożonych lub świeżych
  • 100 g serka homogenizowanego Rolmlecz, naturalnego
  • Świeża mięta do dekoracji
  • Laska wanilii
  • Przyprawa do grzanego wina i piwa
Sposób przygotowania

Schłodzone wcześniej białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo 250 g cukru i ubijamy, aż masa stanie się szklista i bardzo gęsta. Pozostały cukier (50 g) przekładamy do młynka do kawy wraz z 5 goździkami. Mielimy na cukier puder goździkowy. Część zostawiamy do prószenia tortu, a resztę dodajemy do masy i mieszamy lekko łyżką, aby pozbyć się powietrza z masy.

 

Rękaw do wyciskania masy wypełniamy masą bezową i odcinamy róg. Przygotowujemy 2 blachy i wykładamy je pergaminem. Na każdym rysujemy okrąg o średnicy ok. 20 cm.

 

Na każdą blachę wyciskamy połowę masy, nadając jej kształt okrągłych blatów bezowych (zgodnie z zaznaczonym na pergaminie kształtem). Pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 140°C.

 

Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietankę Łaciatą 36% ubijamy mikserem na sztywno, najpierw na wolnych obrotach, później na coraz szybszych. Dodajemy 2 łyżki miodu, ziarna z laski wanilii i mieszamy.

 

Jagody doprawiamy przyprawą do grzanego wina i piwa i rozgniatamy widelcem. Jeżeli używamy jagód mrożonych, to wcześniej rozmrażamy je. Połowę jagód dodajemy do ubitej śmietanki wraz z częścią sosu i delikatnie mieszamy, tak, żeby masa miała 2 kolory: jagodowy i śmietanowy.

 

Z piekarnika wyciągamy bezy i odstawiam do ostygnięcia. Na wierzch pierwszej bezy wykładamy łyżką kleksy z serka homogenizowanego Rolmlecz naturalnego. Następnie wykładamy połowę kremu śmietanowego połączonego z jagodami i połowę pozostałych jagód. Przykrywamy drugą bezą, na którą wykładamy pozostałą część kremu i jagód. Całość polewamy 2 łyżkami miodu i dekorujemy świeżą miętą. Posypujemy pozostałym cukrem pudrem goździkowym.

Powrót
Mlekpol