fbpx

Tarta z brokułami i pieczarkami

Składniki

Liczba osób: 3–4

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g masła ekstra Łaciate
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki wody
  • Masło ekstra Łaciate do wysmarowania formy
  • sucha fasola do obciążenia ciasta

 

Nadzienie:

  • 400 g różyczek brokuła
  • 7 średniej wielkości pieczarek
  • oliwa do smażenia
  • 150 g szynki polskiej
  • 4–5 pomidorów koktajlowych
  • 250 ml śmietanki Łaciate UHT 18%
  • 2 jajka
  • Do smaku: zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa mielona, sól morska, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło ekstra Łaciate i ugniatamy do momentu, aż składniki się połączą. Dosypujemy odrobinę soli i dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto, formujemy z niego kulę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy na posmarowaną masłem, okrągłą formę do tarty o średnicy 26 centymetrów. Na ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolę. Pieczemy w temperaturze 185˚C przez 10–15 minut.

 

Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Szynkę kroimy w grubszą kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę, przekładamy pieczarki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i solą. Chwilę podsmażamy i dodajemy szynkę.

 

W garnku gotujemy wodę, solimy i dodajemy brokuł. Gotujemy chwilę, żeby brokuł się nie rozpadł. Następnie go odcedzamy.

 

Do średniej wielkości miski wlewamy śmietankę Łaciatą 18%, dodajemy jajka i mieszamy. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dodajemy usmażone pieczarki z szynką. Doprawiamy pieprzem ziołowym.

 

Na wcześniej podpieczony spód od tarty (po lekkim wystygnięciu) wykładamy masę śmietankową z pieczarkami i szynką. Następnie dodajemy brokuły i na koniec pokrojone na pół pomidory koktajlowe. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 30–35 minut.

Powrót
Mlekpol