fbpx

Śmietankowe ciasto z owocami

Składniki

Liczba osób: 6-7 porcji

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła ekstra Łaciate
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego Mlekpol
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

  • 300 g serka śmietankowego Łaciatego naturalnego
  • 6 łyżek cukru
  • 1 duże jajko
  • do smaku: 1–2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

 

Wierzch:

  • 400 g owoców (borówki, truskawki, czerwona porzeczka)
  • 3 łyżki miodu
  • Kilka listków świeżej mięty do dekoracji
  • do smaku: cynamon cały, goździki całe
Sposób przygotowania

Do miski dodajemy mąkę, zimne masło ekstra Łaciate pokrojone w kostkę, i cukier. Dokładnie ugniatamy. Część (5-6 czubatych łyżek) odkładamy na kruszonkę. Do pozostałej części dodajemy jogurt naturalny gęsty Mlekpol, proszek do pieczenia i jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Okrągłą formę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanego do 180˚C przez ok. 20 minut (należy sprawdzać co jakiś czas).

 

Do drugiej miski dodajemy cukier, jajko, serek śmietankowy Łaciaty naturalny i cukier z prawdziwą wanilią. Wszystkie składniki mieszamy, do momentu powstania gładkiej masy.

 

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy miód i rozpuszczamy go do momentu powstania delikatnej pianki. Następnie dodajemy 1 laskę cynamonu oraz truskawki. Chwilę smażymy i dodajemy pozostałe owoce. Doprawiamy goździkami i podsmażamy przez chwilę. Owoce nie mogą się rozpaść.

 

Na wcześniej podpieczony spód wykładamy masę serową, owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180˚ C przez około 30 minut.

 

Podajemy udekorowane listkami mięty.

Powrót
Mlekpol