fbpx

Śledź pod pierzynką

Składniki
  • 200g pokrojony w kostkę filetów śledziowym / wymoczonych
  • 2 pokrojone w kostkę czerwone cebule
  • 8 pokrojonych w kostkę marynowanych pieczarek Smak  
  • 3 upieczone i starte na tarce buraczki
  • 3 ugotowane ziemniaki starte na tarce
  • 4 pokrojone ogórki korniszony Smak
  • 5 pokrojonych kostkę ugotowanych jajek
  • 150g sera żółtego Gouda (2 lokowanie)
  • 1 posiekany pęczek szczypiorku

 

Sos:

  • 200g majonezu  
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 200g śmietany kwaśnej 18% Łaciatej (1 lokowanie)
  • Do smaku: sól morska , biały pieprz , słodka czerwona papryka Prymat
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki sosu (m.in. śmietana) dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku .

Ziemniaki mieszamy  z dwoma łyżkami sosu doprawiamy do smaku i przekładamy do naczynia szklanego.

Na ziemniakach układamy śledzie połączone z cebulą i pieczarkami ,  następnie buraczki, polewamy sosem, dodajemy korniszony i jajka .

Całość zalewamy pozostałym sosem, posypujemy startym serem, szczypiorkiem i słodką czerwoną papryką, podajemy z pieczywem pumpernikiel.

Powrót
Mlekpol