



MASA SEROWA:
Do smaku:
Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów, Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów
Do gorącej wody dodajemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy (nie gotować!) i odstawiamy do wystudzenia. Żelatyna musi być dobrze schłodzona zanim dodamy ją do mascarpone.
Czekoladowe herbatniki kruszymy w dłoni nad miską. Do ciasteczek dodajemy orzechy laskowe i rozpuszczone w rondelku masło. Wszystko blendujemy do gładkiej konsystencji. Do tortownicy o średnicy 18cm wykładamy równomiernie masę z herbatników i orzechów. Schładzamy.
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią, a następnie ser mascarpone. Do drugiej miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie miksujemy masę serową znajdujące się w misce pierwszej. Dodajemy do niej ubitą śmietankę z drugiej miski. Delikatnie mieszamy mikserem, łącząc składniki. Dolewamy schłodzoną żelatynę jednocześnie miksując masę.
Tortownicę z „ciasteczkowym” spodem wypełniamy gotową masą serową. Rozprowadzamy równomiernie łyżką. Posypujemy migdałami i wtapiamy je w masę serową. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki. Schładzamy około 2-3 godzin.
Obieramy truskawki z szypułek, kroimy na połówki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy truskawki, karmelizujemy je. Do karmelizowanych truskawek dodajemy cukier ze skórką cytryny. Mieszamy.
Podanie:
Sernik kroimy na kawałki. Polewamy karmelizowanymi truskawkami. Dekorujemy owocami, np. porzeczkami oraz poziomkami. Następnie posypujemy prażonymi migdałami i listkiem mięty.