Serek waniliowy na zimno

Składniki
  • 75 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
  • 19 herbatników czekoladowych (zamiennie herbatniki waniliowe lub biszkopty)
  • 2 garści orzechów laskowych (zamiennie orzechy włoskie, migdały)
  • 2-3 łyżki masła
  • 25 g prażonych migdałów
  • 17 sztuk truskawek (zamiennie brzoskwinie, jabłka, śliwki, morele, suszone owoce)
  • 50 g masła
  • kilka gałązek porzeczek
  • garść poziomek
  • listki mięty

 

MASA SEROWA:

  • 0,5 kg twarogu sernikowego
  • 100 g cukru pudru
  • 0,5 kg sera mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%

 

Do smaku:

Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów, Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów

Sposób przygotowania

Do gorącej wody dodajemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy (nie gotować!) i odstawiamy do wystudzenia. Żelatyna musi być dobrze schłodzona zanim dodamy ją do mascarpone.

Czekoladowe herbatniki kruszymy w dłoni nad miską. Do ciasteczek dodajemy orzechy laskowe i rozpuszczone w rondelku masło. Wszystko blendujemy do gładkiej konsystencji. Do tortownicy o średnicy 18cm wykładamy równomiernie masę z herbatników i orzechów. Schładzamy.

Do miski przekładamy twaróg, dodajemy cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią, a następnie ser mascarpone. Do drugiej miski wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie miksujemy masę serową znajdujące się w misce pierwszej. Dodajemy do niej ubitą śmietankę z drugiej miski. Delikatnie mieszamy mikserem, łącząc składniki. Dolewamy schłodzoną żelatynę jednocześnie miksując masę.

 Tortownicę z „ciasteczkowym” spodem wypełniamy gotową masą serową. Rozprowadzamy równomiernie łyżką. Posypujemy migdałami i wtapiamy je w masę serową. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki. Schładzamy około 2-3 godzin.

Obieramy truskawki z szypułek, kroimy na połówki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy truskawki, karmelizujemy je. Do karmelizowanych truskawek dodajemy cukier ze skórką cytryny. Mieszamy.

 

Podanie:

Sernik kroimy na kawałki. Polewamy karmelizowanymi truskawkami. Dekorujemy owocami, np. porzeczkami oraz poziomkami. Następnie posypujemy prażonymi migdałami i listkiem mięty.

Powrót
Mlekpol