

Zaczynamy od przygotowania od rozczynu. Podgrzewamy mleko Łaciate 3,2%. W międzyczasie do dużej miski wkruszamy drożdże świeże, cukier drobny. Rozcieramy. Dolewamy ciepłe mleko, dodajemy ok 5 łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut, aż masa zgęstnieje.
Następnie dodajemy 2 jajka, zsiadłe mleko MLEKPOL ( 4 łyżki) , pozostałą mąkę i szczyptę soli. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy do konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Najlepiej umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do temp. 50 stopni.
W między czasie owoce rozmrożone wrzucamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia dodając niedużą ilość wody. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie w miseczce (ok. 100 ml) . Dodajemy do gotujących owoców, powstaje nam w ten sposób lekki domowy kisiel o konsystencji sosu. Przyprawiamy korą cynamonu i zielem angielskim. Na patelni smażymy na oleju racuchy, po obydwu stronach. Racuchy podajemy z kisielem owocowym, posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią.