fbpx

Quiche lorraine na cieście francuskim

Składniki
  • 1 op ciasta francuskiego

 

Nadzienie:

  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 1 ząbek czosnku w plastrach
  • 250 gr pokrojonego boczku
  • 6 pokrojonych w plastry marynowanych karczochów
  • 100 gr tartego sera Kurpiowskiego
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • Masło do smarowania formy

 

Masa jajeczna:

  • 200ml śmietany kremówki 36% Łaciatej (1 lokowanie)
  • 100g serka kremowego Łaciatego (2 lokowanie)
  • 3 jaja
  • 3 żółtka
  • Do smaku: sól morska, biały pieprz, gałka muszkatołowa

 

Sałatka:

  • 1 op rukoli
  • 8 pomidorów koktajlowych (połówki)
  • 5 posiekanych zielonych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciastem, nakładamy folię aluminiową (błyszcząca strona do dołu) na dno wysypujemy fasole i pieczemy ok 20 minut w temp 180 stopni. Następnie wyjmujemy ciasto z pieca, ściągamy folię, wyjmujemy obciążenie fasolowe i pieczemy kolejne 15 minut.

Boczek smażymy na rozgrzanej patelni, dodajemy cebule czosnek, dodajemy łyżkę miodu i doprawiamy do smaku.

W misce miksujemy jaja, żółtka, dodajemy śmietanę, serek, doprawiamy do smaku i jeszcze raz miksujemy. Na pieczonym cieście układamy boczek z cebulą, nakładamy plastry karczochów, zalewamy masa jajeczną, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 180stopniach ok 30-40 minut do ścięcia masy.

Wszystkie składniki sałatki łączymy, skrapiamy oliwa i doprawiamy do smaku.

Quiche kroimy w trójkąty podajemy z sałatką.

Powrót
Mlekpol