fbpx

Pikantne muffiny z czekoladą

Składniki
  • Mąka 300 gramów
  • Jajka 2 sztuki
  • Cukier 70 – 80 gramów
  • Czekolada gorzka
  • Maliny 150 gramów
  • Olej
  • Masło Extra Łaciate (do wysmarowania foremek)
  • Maślanka Mrągowska Naturalna 300ml
  • Śmietana Mazurski Smak 18% – 3 łyżki
  • Sól morska drobnoziarnista
  • Cukier z prawdziwą wanilią
  • Owoc jałowca cały
  • Papryka ostra
Sposób przygotowania

Masa: Do mąki dodajemy odrobinkę soli, cukier, mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy. Dodajemy Maślankę Mrągowską naturalną, dwa jajka i śmietanę Mazurski Smak 18%. Mieszamy. Dosypujemy ostra paprykę. Mieszamy.

 

Formę do muffinek smarujemy masłem Extra Łaciatym i wlewamy masę muffinkową. Formy z ciastem wkładamy do piekarnika na 165 stopni na 25 minut.

 

Sos owocowy: do rondla wrzucamy maliny i gotujemyy na małym ogniu, dodajemy cukier z wanilią i owoce jałowca, gotujemy kilka minut.

Powrót
Mlekpol