Lasagne wegetariańska

Składniki

Składniki:

  • 3 sztuki bakłażana
  • 500 ml oleju rzepakowego (zamiennie oliwa z oliwek)
  • 7 sztuki ciasta
  • 200 g twardego sera żółtego
  • 3 grube plastry pomidora
  • kilka listków czerwonej bazylii

Sos pomidorowy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 50 ml oleju rzepakowego (zamiennie oliwa z oliwek)
  • 200 g pomidorów pelati
  • 1 łyżka kaparów (zamiennie oliwki zielone lub czarne)

Sos beszamelowy:

  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml śmietanki 18%
  • ½ cytryny

Do smaku: Zioła kuchni włoskiej, Pieprz biały mielony, Gałka muszkatołowa mielona,  Sól morska

Sposób przygotowania

Porcja dla 3-4 osób

Czas przygotowania: około 90 minut

 

Umyte bakłażany kroimy w plastry. Posypujemy dużą ilością świeżo mielonej soli morskiej. Rozgrzewamy patelnię, wylewamy olej rzepakowy i wykładamy bakłażana. Podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Czynność powtarzamy ze wszystkimi plastrami bakłażanów. Usmażone talarki wykładamy z patelni na deskę, układając jeden na drugim w dwóch rzędach.

Czosnek rozgniatamy dłonią, siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek, cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli ciągle mieszając. Dodajemy pomidory pelati, mieszamy. Dokładamy kapary. Do smaku dodajemy zioła kuchni włoskiej, mieszamy.

Do drugiego rondelka wrzucamy masło i roztapiamy. Dodajemy mąkę pszenną, szybko mieszamy tak, aby mąka połączyła się razem z masłem, robiąc klasyczną zasmażkę. Dodajemy śmietankę, najpierw ¾, mieszamy i znowu dolewamy pozostałą resztę ¼. Rozbijamy mąkę do gładkiej konsystencji sosu. Sos doprawiamy białym pieprzem. Cytrynę wałkujemy, kroimy na pół. Sos doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (z ręki robimy siteczko, aby pestki nie wpadły do środka) energicznie mieszając. Do smaku dodajemy gałkę muszkatołową w zależności od preferencji smakowych. Następnie dodajemy szczyptę soli morskiej.

Ser żółty ścieramy na dużych oczkach.

Żaroodporne szkło smarujemy masłem (zamiennie można użyć oliwę w zależności od preferencji smakowych). Ciasto lasagne (3 sztuki) kładziemy na spód szkła posmarowanego masłem. Nakładamy wcześniej przygotowane bakłażany (jeden za drugim). Dodajemy cztery łyżki sosu pomidorowego. Następnie osiem łyżek sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem. Dodajemy kolejną warstwę bakłażanów oraz plastry lasagne (4 sztuki), lekko dociskamy, aby ciasto nasiąknęło tłuszczem. Ponownie wykładamy resztę sosu pomidorowego oraz beszamelowego. Kroimy pomidora w grube plastry, a następnie wykładamy nimi lasagne. Ponownie posypujemy żółtym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut.

 

Podanie:

Gotową lasagne wykładamy na talerz. Dekorujemy listkami czerwonej bazylii.

Powrót
Mlekpol