

Kurczaka marynujemy przez noc w białym winie, aby mięso stało się bardziej kruche i soczyste . Po wyjęciu z miski, doprawiamy przyprawą ziołową do kurczaka.
Rozgrzewamy patelnię i na oleju, obsmażamy kurczaka, po ok. 3 minuty z każdej strony.
Do garnka z gotującą się wodą, dodajemy łyżeczkę cukru oraz soli, wrzucamy podzielonego na różyczki kalafiora. Gotujemy 3-4 minuty.
W kolejnym garnuszku, przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy niedużą ilość oleju. Kroimy czerwoną cebulę w cząstki i wrzucamy do garnka.
Kiedy cebula się smaży, do mąki kukurydzianej, dolewamy ok 100 ml mleka Łaciate 2% i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do zarumienionej cebuli dolewamy pozostałe w karafce mleko, zagotowujemy. W międzyczasie, odcedzamy kalafiora. Do gotującego się mleka z cebulą, dodajemy wcześniej przygotowany roztwór mleka i mąki kukurydzianej. Zdejmujemy z kuchenki, dolewamy maślankę Mrągowską naturalną. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do sosu, dodajemy 2 czubate łyżki musztardy chrzanowej. Mieszając dodajemy do garnka sery MLEKPOL:50 g startego sera gouda i 50 g startego sera havarti.
Usmażonego kurczaka wyjmujemy na deskę, każdy kawałek tniemy pod skosem na szerokie plastry. Tak pokrojonego kurczaka układamy w formie żaroodpornej, dodajemy podgotowane różyczki kalafiora, całe oliwki zielone (ok. 15 – 20 sztuk) oraz kilka plasterków pomidorów suszonych pokrojonych w drobną kostkę.
Wszystkie składniki zalewamy dokładnie wcześniej przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy startym serem gouda MLEKPOL(20g). Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 °C na 40 minut.
Podajemy w naczyniu żaroodpornym ozdobione roszponką.