Kurczak Tikka Masala

Składniki
  • 250 ml maślanki naturalnej
  • 2 łyżeczki Musztardy miodowej
  • 4 podudzia kurczaka zagrodowego b/k i bez skóry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 sztuka cebuli
  • 100ml oleju rzepakowego (zamiennie olej z orzeszków arachidowych)
  • 4 i ½ łyżki przecieru pomidorowego
  • 250 ml pomidorów pelati
  • 3 sztuki chlebków naan
  • 100 ml śmietanka 30%
  • 50 ml bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki zimnej kwaśnej śmietany
  • pęczek świeżej kolendry

Do smaku:

Przyprawa Garam masala orientalna, Papryka ostra mielona, Sól morska

Sposób przygotowania

Porcja dla 3 – 4 osób

Czas przygotowania: 45 minut

 

Do miski wlewamy naturalną maślankę. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy miodowej i łączymy ze sobą. Do smaku dodajemy imbir oraz przyprawę garam masala, dokładnie mieszamy. Dodajemy umytego, osuszonego, kurczaka bez kości. Dokładnie obtaczamy w marynacie i odkładamy na kilka minut.

Siekamy czosnek i kroimy w drobną kosteczkę cebulę. Olej rzepakowy wlewamy na patelnię. Dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy. Czekamy, aż cebula z czosnkiem się zeszklą. Chwilę podsmażamy. Dodajemy na patelnię zamarynowanego kurczaka. Opiekamy mięso z obydwu stron do złocistego koloru. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone w kosteczkę pomidory pelati. Dodajemy ostrą czerwoną mieloną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dla złagodzenia potrawy dodajemy śmietankę 30%. Wlewamy odrobinę bulionu z kurczaka i dusimy około 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy chlebki naan oraz sos.

Na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy chlebki naan. Do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika wkładamy chlebki (poziom środkowy). Pieczemy około 5-7 min.

Do miski wrzucamy zimną kwaśną śmietanę, posiekaną kolendrę oraz drobno posiekaną pikantną czerwoną papryczkę. Doprawiamy solą morską. Dokładnie mieszamy.

Podanie:

Kurczaka wykładamy na talerz. Chlebki naan kroimy na ćwiartki. Układamy je na talerzu z kurczakiem. Podajemy z sosem.

Powrót
Mlekpol