fbpx

Królik w sosie musztardowo-śmietankowym

Składniki

Porcja dla 2–3 osób

  • 500 ml białego wina (wytrawne)
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 40 ml sosu sojowego
  • 3 skoki królika
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 marchew
  • 40 g mąki
  • 50 ml oleju
  • 1/3 kostki masła Łaciatego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 500 ml białego wina
  • 400 ml rosołu z kury: porcja kury, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego – (całość gotujemy przez około 3 godziny)
  • gałązka pietruszki (do dekoracji)

 

Sos musztardowy:

  • 200g serka śmietankowego Łaciatego
  • 3 łyżeczki Francuskiej musztardy
  • 250 ml śmietanki 36% Łaciatej

 

Do smaku:

Tymianek suszony, Pieprz kolorowy, Sól morska jodowana, Gałka muszkatołowa mielona

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy 200 ml białego wina, dodajemy olej rzepakowy i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Królika wkładamy do marynaty i odkładamy na 2–3 godziny. Czosnek kroimy w plastry, szalotkę siekamy. Marchew siekamy w plastry. Mąkę wysypujemy na talerz, przekładamy królika i oprószamy go z każdej strony mąką. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej rzepakowy, dodajemy masło. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy królika i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, dodajemy czosnek, szalotkę i marchewkę, doprawiamy kurkumą, kolorowym pieprzem i solą morską. Całość zalewamy pozostałym białym winem. Dolewamy około 400 ml rosołu z kury. Wstawiamy garnek z królikiem do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 1 godzinę.

Do osobnej miski wkładamy serek śmietankowy, dodajemy francuską musztardę i śmietankę 36%, doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy na jednolitą emulsję.

Po wyjęciu królika z piekarnika, przekładamy skoki na talerz. Do sosu na bazie serka kremowego dodajemy 3 chochle wywaru-sosu po duszeniu królika i mieszamy, hartując. Całość wlewamy do reszty sosu w garnku i całość dokładnie i delikatnie mieszamy. Sos ma zawrzeć, ale nie długo, by się nie przypalił.

Sos nakładamy na talerz, na sosie układamy 1 porcję królika i dekorujemy listkiem pietruszki.

Powrót
Mlekpol