Krewetki indyjskie z warzywami curry

Składniki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 pomidor malinowy (sparzony – bez skórki)
  • 50 ml oleju
  • 1/3 kostki masła Łaciatego
  • 300 ml białego wina
  • 300 ml śmietanki 36% Łaciatej
  • 50 ml oleju
  • 25 sztuk krewetek
  • 1 ugotowany worek ryżu
  • pęczek świeżej kolendry
  • Do smaku:Pieprz ognisty mielony, Przyprawa curry orientalna, Sól morska jodowana, Pieprz kolorowy, Kardamon mielony
Sposób przygotowania

Czosnek kroimy w plastry, cebulę siekamy drobno. Cukinię (wraz ze skórką) kroimy w większe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę. Z pomidorów wycinamy miąższ i zostawiamy resztę z pomidora, te części kroimy w kostkę. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę, cukinię, czerwoną paprykę i smażymy. Doprawiamy pieprzem ognistym, dodajemy masło, białe wino i mieszamy, dodajemy śmietankę i mieszamy, doprawiamy curry i mieszamy. Na patelnię wlewamy olej, smażymy krewetki i doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Krewetki smażymy 1–2 minuty z każdej strony (aż nabiorą różowego koloru). Dodajemy krewetki do sosu i mieszamy. Na patelni po krewetkach wkładamy ryż i rozprowadzamy po całej powierzchni, doprawiamy kardamonem, dokładnie mieszamy. Na koniec do sosu z krewetkami dodajemy pomidory i delikatnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz, obok kładziemy ryż, posypujemy go liśćmi świeżej kolendry.

Powrót
Mlekpol