

Czosnek kroimy w plastry, cebulę siekamy drobno. Cukinię (wraz ze skórką) kroimy w większe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę. Z pomidorów wycinamy miąższ i zostawiamy resztę z pomidora, te części kroimy w kostkę. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę, cukinię, czerwoną paprykę i smażymy. Doprawiamy pieprzem ognistym, dodajemy masło, białe wino i mieszamy, dodajemy śmietankę i mieszamy, doprawiamy curry i mieszamy. Na patelnię wlewamy olej, smażymy krewetki i doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Krewetki smażymy 1–2 minuty z każdej strony (aż nabiorą różowego koloru). Dodajemy krewetki do sosu i mieszamy. Na patelni po krewetkach wkładamy ryż i rozprowadzamy po całej powierzchni, doprawiamy kardamonem, dokładnie mieszamy. Na koniec do sosu z krewetkami dodajemy pomidory i delikatnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz, obok kładziemy ryż, posypujemy go liśćmi świeżej kolendry.