Krem z pietruszki z jabłkiem

Składniki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 sztuki cebuli
  • 3 sztuki ziemniaków
  • 5 sztuk pietruszki korzeń
  • 2 sztuki jabłek szara reneta
  • 40g oleju rzepakowego
  • 25g masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200ml serka wiejskiego
  • 2 sztuki pomidorów bez skórki
  • garść orzechów włoskich (zamiennie orzechy laskowe, pinii)
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki śmietany 22%
  • 3 łyżeczki oliwy porowej

 

Do smaku:

Papryka ostra mielona, Pieprz biały mielony, Gałka muszkatołowa cała, Sól morska

Sposób przygotowania

Porcja dla 3-4 osób

Czas przygotowania: około 45 minut

Czosnek siekamy w plasterki. Cebulę, ziemniaki, pietruszkę oraz jabłka kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy kolejno olej rzepakowy i masło. Wrzucamy czosnek, cebule, ziemniaki, następnie pietruszkę oraz jabłka. Dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Zupę przyprawiamy ostrą papryką. Do garnka z warzywami i owocami dodajemy rosół warzywny, mieszamy i gotujemy około 15-20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy miskę, do której wykładamy wiejski serek. Kroimy pomidory wycinając środek, orzechy oraz natkę pietruszki. Do miski z serkiem wiejskim dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone orzechy i pomidory. Dodajemy szczyptę soli morskiej oraz białego pieprzu i mieszamy.

Gotową zupę blendujemy na jednolity krem. Przed dodaniem śmietany hartujemy ją, tj. przekładamy  ją najpierw do miski i dodajemy jedną solidną łyżkę (chochelkę) zupy krem i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do zupy i delikatnie mieszamy.

 

Podanie:

Zupę krem wykładamy na talerz, następnie trzemy na tarce gałkę muszkatołową. Na środek zupy dodajemy łyżkę przygotowanego wcześniej serka wiejskiego z orzechami. Skrapiamy oliwą porową.

Powrót
Mlekpol