


Do smaku:
Papryka ostra mielona, Pieprz biały mielony, Gałka muszkatołowa cała, Sól morska
Porcja dla 3-4 osób
Czas przygotowania: około 45 minut
Czosnek siekamy w plasterki. Cebulę, ziemniaki, pietruszkę oraz jabłka kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy kolejno olej rzepakowy i masło. Wrzucamy czosnek, cebule, ziemniaki, następnie pietruszkę oraz jabłka. Dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Zupę przyprawiamy ostrą papryką. Do garnka z warzywami i owocami dodajemy rosół warzywny, mieszamy i gotujemy około 15-20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy miskę, do której wykładamy wiejski serek. Kroimy pomidory wycinając środek, orzechy oraz natkę pietruszki. Do miski z serkiem wiejskim dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone orzechy i pomidory. Dodajemy szczyptę soli morskiej oraz białego pieprzu i mieszamy.
Gotową zupę blendujemy na jednolity krem. Przed dodaniem śmietany hartujemy ją, tj. przekładamy ją najpierw do miski i dodajemy jedną solidną łyżkę (chochelkę) zupy krem i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do zupy i delikatnie mieszamy.
Podanie:
Zupę krem wykładamy na talerz, następnie trzemy na tarce gałkę muszkatołową. Na środek zupy dodajemy łyżkę przygotowanego wcześniej serka wiejskiego z orzechami. Skrapiamy oliwą porową.