fbpx

Kofta wołowo-wieprzowa z sałatką miętową

Składniki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czosnkowa
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki masła Łaciatego
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 5 łyżeczek musztardy rosyjskiej
  • 50 ml oliwy
  • 1 placek pita

 

Sałatka miętowa:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 zielonego ogórka
  • ½ awokado
  • ½ cebuli czerwonej
  • 4 rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek kolendry
  • Kilka listków świeżej mięty
  • 20 ml oliwy
  • 200 g jogurtu greckiego Mlekpol

 

Dodatek: placek pita

Do smaku: Kolendra cała, Chili z solą morską, Pieprz kolorowy, Czarnuszka nasiona

Sposób przygotowania

Porcja dla 2–3 osób

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Do mięsa mielonego znajdującego się w misce, dodajemy czosnek, cebulę i masło.  Doprawiamy cynamonem, solą, słodką czerwoną papryką i kminem rzymskim. Do moździerza wsypujemy kolendrę i rozcieramy. Roztartą kolendrę dodajemy do mięsa wraz z musztardą rosyjską. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dłonią. Następnie wyrabiamy mięso i formujemy klopsy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Kofty nadziewamy na drewniane patyczki i wyrabiając mięso formujemy podłużne szaszłyki. Koftę smażymy na patelni z każdej strony przez 2–3 minuty. Następnie kofty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.

 

Sałatka miętowa:

Czosnek siekamy, z ogórka wycinamy pestki, pozostałą część tniemy w drobną kostkę, awokado kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka, rzodkiewki w paski, szczypiorek, kolendrę i listki mięty drobno siekamy. Do miski dodajemy wszystkie pokrojone składniki, mieszamy i doprawiamy solą morską z chili, kolorowym pieprzem, wlewamy oliwę i mieszamy. Dodajemy jogurt typu greckiego.

Placek pita kroimy na 4 części. Kofty układamy na chlebkach. Sałatkę przekładamy do miseczki, dekorujemy listkiem mięty i posypujemy czarnuszką.

Powrót
Mlekpol