Keftedes z warzywami

Składniki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • pół kostki żółtego sera gouda (zamiennie ser feta)
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • szczypta cynamonu
  • 3 wiejskie jaja
  • gałązka natki pietruszki
  • 4-5 łyżek Bułki Tartej (zamiennie namoczona bułka w mleku)
  • 3 łodyżki cebuli dymki
  • 16 sztuk Zielonych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 ml serka łaciatego wiejskiego
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1/3 butelki olej rzepakowy (zamiennie oliwa z oliwek)
  • 4 chlebki pita

 

Do smaku:

 Pieprz ognisty mielony, Kmin rzymski mielony, Sól morska, Pieprz czarny

Sposób przygotowania

Porcja dla 4 osób

Czas przygotowania: 45 minut

 

Bezpośrednio do miski na dużych oczkach trzemy czosnek, białą cebulę oraz żółty ser i doprawiamy pieprzem ognistym. Dodajemy mięso, szczyptę cynamonu oraz wiejskie jaja. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz kmin rzymski. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy bułkę tartą, aby składniki połączyły się ze sobą.

Do miski wrzucamy posiekaną cebulę dymkę razem z białymi końcówkami. Kroimy zielone oliwki (nie za drobno). Przerzucamy do miski z cebulą. Dodajemy kapary, kwaśną śmietanę oraz serek wiejski. Solimy (nie za dużo, bo są kapary!). Dodajemy pieprz.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Przerzucamy do miski, miażdżąc ją w dłoniach. Cały pęczek świeżo siekanej kolendry dodajemy do miski z cebulą. Polewamy olejem lub oliwą. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz.

Chlebki pita wykładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 5 – 6 minut w 180 stopniach. 

Formułujemy kotlety z przygotowanego farszu. Mięso dobrze wyrabiamy. Wylewamy olej rzepakowy na patelnię. Mięso kładziemy na rozgrzany olej. Kotlety obsmażamy z obu stron do zarumienienia (złocistego) koloru.

 

Podanie:

Podpieczone, rumiane pity kroimy na pół. Wykładamy na talerz/deseczkę. Na ciepłej picie układamy keftedesy, a na nich sałatkę z cebuli i kolendry. Sałatkę z kaparami po wyciągnięciu z lodówki mieszamy, ponieważ puściła wodę. Przekładamy do mniejszych miseczek w zależności od ilości osób. Podajemy z pitą i keftedesem.

Powrót
Mlekpol