

Gołąbki z dorsza
We wrzątku parzymy liście sałaty po ok. 15 sekund i wyciągamy. Odcinamy z nich twarde unerwienia
Szczypiorek siekamy i podsmażamy na oleju. Do zmielonego filetu z dorsza dodajemy szczypiorek, majonez, bułkę tartą, posiekany koperek.
Doprawiamy do smaku przyprawą do ryb i mieszamy. Na każdy liść wykładamy ok. 1 łyżki masy i zwijamy gołąbki.
Najpierw zwijamy boki do środka, a potem zwijamy w rulon tak, żeby twardsza część była w środku. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym (o wielkości ok. 24×24 cm)
Przygotowujemy sos do gołąbków. W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy 1 kostkę rosołu warzywnego. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy 3 łyżki śmietany Mazurski Smak i mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżeczki chrzanu tartego. Doprawiamy do smaku cukrem, sola i białym pieprzem i ponownie mieszamy.
Przygotowanym sosem polewamy gołąbki i posypujemy startym na tarce serem Havarti.
Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy winogrona. Wierzch polewamy miodem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gołąbki i winogrona wstawiamy razem do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25-30 min. Winogrona możemy wyciągnąć wcześniej z piekarnika – jak tylko skórka na owocach zacznie pękać
Gołąbki wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie winogrona.