Chłodnik na kefirze

Składniki
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 ogórek b/s i nasion
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • Sok z cytryny
  • 200g jogurtu greckiego Mlekpol  (opcjonalnie)
  • 1 szklanka kefiru Milko (1 lokowanie)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
  • 1 posiekany pęczek kolendry
  • 3 łyżki prażonych pestek słonecznika 
  • 100g twarogu Mazurski Smak (2 lokowanie)
  • 1 pokrojony w kostkę  pomidor malinowy b/s
  • Do smaku: sól morska,  pieprz cayenne Prymat
  • Do dekoracji : listki świeżej mięty , zielone papryczki
Sposób przygotowania

Pokruszony twaróg mieszamy z połową czerwonej cebuli , pomidorami, pestkami słonecznika, kolendrą, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku i wkładamy do lodówki .

Do miksera wkładamy pokrojone awokado, ogórka, czosnek, dodajemy jogurt, kefir, sok z cytryny, oliwę, połowę kolendry i miksujemy na jednolity krem doprawiając do smaku . 

Tak przygotowany chłodnik schładzamy, przed podaniem posypujemy aromatycznym twarogiem, pomidorami  i podajemy z pieczywem czosnkowym.

Powrót
Mlekpol