
Liczba osób: 2−3
Chłodnik
Cztery pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do miski. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Połowę pokrojonej papryki dodajemy do pomidorów razem z posiekanymi dwoma ząbkami czosnku. Całość przyprawiamy oregano, solą, cukrem i ostrą papryką. Dolewamy Maślankę Mrągowską naturalną i wszystko dokładnie blendujemy.
Salsa
Z pomidora usuwamy gniazda nasienne i kroimy go w drobną kostkę. Większą część wkładamy do miseczki i skrapiamy oliwą. Doprawiamy czarnym pieprzem do smaku.
Tosty
Dwie kromki bułki pszennej kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni i smażymy chwilę z obu stron. Masło ekstra Łaciate wkładamy do miski i ugniatamy widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. Ząbek czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Dokładnie mieszamy i doprawiamy drobno posiekaną natką pietruszki. Ciepłe tosty smarujemy masłem czosnkowym.
Chłodnik nalewamy do talerzy. Pozostałą część pokrojonej papryki i pomidora wrzucamy do zupy. Całość dekorujemy natką pietruszki. Na tosty z masłem czosnkowym wykładamy salsę i podajemy oddzielnie np. na małej desce do krojenia.