fbpx

Chłodnik maślankowo-pomidorowy

Składniki

Liczba osób: 2−3

  • 5 pomidorów malinowych (sparzonych, obranych ze skórki)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek1
  • 2 kromki białej bułki pszennej
  • 50 g masła ekstra Łaciate
  • 2 łyżeczki cukru
  • świeża natka pietruszki
  • do smaku: oregano suszone, sól morska, papryka ostra mielona, pieprz czarny grubo mielony
Sposób przygotowania

Chłodnik

Cztery pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do miski. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Połowę pokrojonej papryki dodajemy do pomidorów razem z posiekanymi dwoma ząbkami czosnku. Całość przyprawiamy oregano, solą, cukrem i ostrą papryką. Dolewamy Maślankę Mrągowską naturalną i wszystko dokładnie blendujemy.

 

Salsa

Z pomidora usuwamy gniazda nasienne i kroimy go w drobną kostkę. Większą część wkładamy do miseczki i skrapiamy oliwą. Doprawiamy czarnym pieprzem do smaku.

 

Tosty

Dwie kromki bułki pszennej kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni i smażymy chwilę z obu stron. Masło ekstra Łaciate wkładamy do miski i ugniatamy widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. Ząbek czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Dokładnie mieszamy i doprawiamy drobno posiekaną natką pietruszki. Ciepłe tosty smarujemy masłem czosnkowym.

 

Chłodnik nalewamy do talerzy. Pozostałą część pokrojonej papryki i pomidora wrzucamy do zupy. Całość dekorujemy natką pietruszki. Na tosty z masłem czosnkowym wykładamy salsę i podajemy oddzielnie np. na małej desce do krojenia.

Powrót
Mlekpol