fbpx

Brownie z białą czekoladą i twarogiem

Składniki

Porcja dla 2–3 osób

 

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • ½ kostki masła Łaciatego
  • 4 jajka wiejskie
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru pudru + 50 g do ubicia śmietanki
  • 150 g mąki gryczanej
  • 1 duża łyżka kremowego serka Łaciatego
  • 100 g twarogu tłustego Mazurski Smak
  • 300 ml śmietanki 36% Łaciatej
  • 10 malin (na 1 porcję)
  • 2 truskawki (na 1 porcję)
  • Kilka listków świeżej mięty (do dekoracji)
  • Do smaku: Kardamon mielony, Cukier ze skórką cytryny, Chili pieprz cayenne
Sposób przygotowania

Czekoladę łamiemy na kostki i wkładamy do miski, dodajemy masło. Zagotowujemy wodę, miskę ustawiamy na garnku – rozpuszczamy składniki w misce, doprawiamy kardamonem i mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier trzcinowy, cukier puder i cukier ze skórką cytryny. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę gryczaną, kremowy serek i tłusty twaróg. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na małych obrotach. Po zmiksowaniu dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę z masłem, całość ponownie miksujemy na małych obrotach.

 

Keksówkę o wymiarach 18 cm x 9,5 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy całą zawartość ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 45 minut.

 

Do miski wlewamy zimną śmietankę 36%, dodajemy chili pieprz cayenne, dodajemy cukier puder i całość ubijamy za pomocą miksera na małych obrotach, do momentu aż śmietana będzie sztywna. Ciasto wyciągamy z piekarnika, wykładamy z keksówki. Ciasto kroimy na trójkątne kawałki. Na talerz wykładamy bitą śmietanę i kładziemy 2 kawałki brownie i dekorujemy malinami. Truskawki kroimy na plastry i nakładamy na talerz. Dekorujemy listkiem świeżej mięty.

Powrót
Mlekpol