fbpx

Bliny gryczane z dipem i czerwonym kawiorem

Składniki
  • 300 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 wiejskie jaja
  • 250 ml maślanki Mrągowskiej
  • 100 ml oliwy
  • 50 g masła
  • 3 łyżeczki czerwonego kawioru
  • Soda oczyszczona (łyżeczka)

  Do dekoracji: szczypiorek   Dip:

  • 4 rzodkiewki
  • pomidor malinowy
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% Łaciatej

  Do smaku: Pieprz biały, Papryka ostra mielona, Sól morska  

Sposób przygotowania

Bliny: Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i pszenną. Wbijamy jaja, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wlewamy 150 ml maślanki i całość miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze około 100 ml maślanki. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy białym pieprzem. Ciasto dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na bok na 10–15 minut. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, dodajemy masło. Na gorący tłuszcz nakładamy za pomocą łyżki okrągłe bliny. Smażymy z dwóch stron około 2–3 minut do uzyskania złocistego koloru. Bliny wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy tłuszcz. Na talerzu układamy bliny, z boku nakładamy dip. Na dip nakładamy czerwony kawior. Dekorujemy szczypiorkiem. Dip Rzodkiewki i szczypiorek siekamy, pomidor kroimy w kostkę. Do miski wkładamy kwaśną śmietanę, dodajemy rzodkiewkę, pomidory, szczypiorek. Doprawiamy ostrą papryką. Całość mieszamy. Doprawiamy solą morską i jeszcze raz mieszamy.

Powrót
Mlekpol