Sałatka lwowska ze śledziem

Składniki
  • 3 płaty śledzia bałtyckiego
  • 3 Ogórki kwaszone
  • 1 cebula
  • 1 jabłko ze skórką (szara reneta)
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 duży albo dwa małe ugotowane ziemniaki
  • ½ gotowanego buraka
  • 50 g małych grzybków borowików (zamiennie opieńki, kurki)
  • 2 łyżki masła
  • 2 bułki (dowolność: ciemna, jasna, graham, z ziarnami)

 

Sos:

  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 1 łyżka Musztardy rosyjskiej
  • 25 ml miodu wielokwiatowego, np. lipowy
  • 50 ml śmietany 22% (3 duże łyżki)

 

Posypka:

  • 65 g twarogu wiejskiego tłustego
  • 1 pomidor bez skórki

 

Dekoracja:

  • 1 łyżeczka czerwonego kawioru (na 1 porcję)
  • 2 gałązki szczypiorku

 

Do smaku:

Papryka słodka mielona, Czarnuszka nasiona, Sól morska

Sposób przygotowania

Porcja dla 3 osób

Czas przygotowania: około 30 minut

 

Kroimy śledzia na duże kawałki (około 2 cm). Ogórki kwaszone kroimy w plasterki i dodajemy do śledzia. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w plasterki (zostawiamy kilka plasterków marchewki do dekoracji). Dodajemy gotowanego buraka pokrojonego w kosteczkę. Pokrojone składniki wrzucamy do miski. Dodajemy grzybki (3 sztuki zostawiamy do dekoracji). Sałatki nie mieszamy!

Do szklanej miski wrzucamy 15-20 g serka śmietankowego. Dodajemy solidną łyżkę musztardy. Wlewamy miód. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy trzepaczką, aby nie było żadnej. Do smaku dodajemy słodką paprykę. Dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do sałatki ze śledziem. Delikatnie rozsmarowujemy, mieszamy dwoma łyżkami. Chowamy do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.

Do czystej miski dodajemy tłusty twaróg wiejski krusząc go widelcem. Pokrojonego w kosteczkę pomidora razem z miąższem dodajemy do twarogu, nie mieszamy. Dodajemy czarnuszkę i sól morską, mieszamy bardzo delikatnie, aby połączyć wszystkie składniki.

Masło roztapiamy na rozgrzanej patelni. Połówki bułek kładziemy na patelnię z masłem (lekko dociskamy), aby wchłonęły tłuszcz. Podsmażamy z obu stron do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni do schłodzenia.

 

Podanie:

Sałatkę wyjmujemy z lodówki. Nakładamy do mniejszych miseczek w zależności od ilości osób. Na wierzch dodajemy po jednej łyżeczce czerwonego kawioru. Dekorujemy dwoma malutkimi gałązkami szczypiorku. Na grzanki nakładamy „posypkę” z twarogiem, pomidorami i czarnuszką. Dekorujemy grzybkiem i marchewką.  

Powrót
Mlekpol