This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Sernik z rosą

Do ciasta:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 jajka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki mixu Milksełko Łaciate
Do masy serowej:
  • 1 kg twarogu Mazurski Smak w wiaderku
  • 2 szklanki mleka Łaciate 2% („żółtego”)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki mixu Milksełko Łaciate (roztopionego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
Do „rosy”:
  • 6 białek
  • 1 szklankę cukru

Uwaga: W sumie do ciasta potrzeba 9 jajek!

Przygotowanie ciasta:
Ciasto:
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników.
Wstaw do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:
Zmiksuj wszystkie składniki mikserem lub malakserem.
Uwaga: konsystencja masy może wydawać się zbyt rzadka, ale taka właśnie powinna być.

Rosa:
Ubij białka na sztywną pianę trzepaczką lub mikserem. Dodawaj podczas ubijania cukier.
Zrób to bezpośrednio przed położeniem piany na cieście.

Pieczenie:
Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Nałóż na nią schłodzone ciasto.
Wylej masę serową na ciasto
Nagrzej piekarnik do  180°C.
Piecz ciasto ok. 1 godziny..
Wyjmij ciasto, gdy masa się przyrumieni.
Połóż pianę na cieście i włóż blachę do piekarnika.
Wyjmij ciasto, kiedy piana lekko zbrązowieje.
Odstaw ciasto do ostygnięcia. Na pianie powinna powstać „rosa”.