This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Ciasto ucierane z białym serem



  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag mixu Milksełko Łaciate
  • 25 dag cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki śmietany Mazurski Smak 18% („żółtej”)
  • 20 dag twarogu półtłustego rozeta Mazurski Smak
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub esencji zapachowej
  • okrągłe biszkopty
  • 0,25 szklanki tartej bułki

Rozdziel jajka na żółtka i białka.
Odłóż 2 łyżki mixu, aby przygotować blachę do pieczenia.

Przygotowanie ciasta:
Zmiel twaróg. Dodaj margarynę i utrzyj na jednolitą masę.
Dodaj żółtka i cukier, dalej ucieraj.
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej ją przez sitko. Dodaj ją do ucieranego ciasta.
Dodaj śmietanę i cukier waniliowy, wymieszaj.
Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z ciastem.
Wysmaruj blachę do ciasta tłuszczem i nasyp równomiernie tartą bułkę. Ciasto umieść w blasze.
Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz ok. 40 minut.

Uzupełnienie:
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.