This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Sernik na zimno

  • 4 serki homogenizowane o smaku waniliowym Rolmlecz
  • 1 szklankę mleka Łaciate 2% („żółtego”)
  • 1 szklankę cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 opakowania galaretki w proszku (różne smaki)
  • 2 szklanki malin, jeżyn lub innych leśnych owoców
  • 7 dag masła Extra Łaciate
  • okrągłe biszkopty
  • rodzynki

Osobno przygotowujemy galaretki owocowe wg przepisu na opakowaniu.

Przygotowanie potrawy:

Zagotowujemy mleko Łaciate 2% i rozpuszczamy w nim żelatynę oraz cukier puder. Dodajemy masło ekstra Łaciate. Całość studzimy pilnując żeby żelatyna nie stężała.

Rozpuszczoną w mleku żelatynę (kiedy jest już letnia a jeszcze nie stężała) łączymy z serkami homogenizowanymi. Bardzo dokładnie mieszamy.

Na blasze układamy kolejno:

- okrągłe biszkopty

- połowę masy mleczno-serowej

- resztę biszkoptów

- tężejącą galaretkę nr 1

- resztę masy mleczno-serowej

- (opcjonalnie) owoce

- tężejącą galaretkę nr 2

Sernik odstawiamy do lodówki.

Podajemy schłodzony, po stężeniu galaretki.