This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Mleczko truskawkowo-poziomkowe



  • 2 szklanki mleka Łaciate 3,2% („czerwonego”)
  • 0,5 szklanki śmietanki Łaciata 30% („czerwonej”)
  • 10 dag truskawek
  • 10 dag poziomek
  • 4 jajka
  • 6 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 4 dag masła Extra Łaciate do formy

Umyj i osusz owoce

Przygotowanie potrawy:
Zagotuj mleko dodaj cukier i odstaw do wystygnięcia.
Przetrzyj owoce przez gęste sitko do postaci musu.
Dodaj do mleka śmietankę, cukier waniliowy i mus owocowy.
Ubij trzepaczką, dodając jajka.
Wysmaruj masłem żaroodporne naczynia – małe salaterki lub czarki.
Napełnij wodą brytfannę do połowy wysokości naczyń.
Wlej mleczko do naczyń (mniej więcej do 75% wysokości).
Przykryj brytfannę papierem do pieczenia (lub pergaminem) i postaw na palniku.
Gotuj wodę przez ok. 40 minut.
Wyjmij z wody naczynia z mleczkiem, kiedy się ono zetnie. Odstaw do ostudzenia.

Uzupełnienie:
Podawać wyjęte z naczyń, na ciepłym półmisku, polane syropem malinowym.