This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Pierś kurczaka



  • 4 połówki piersi kurczaka
  • 4 słupki żółtego sera Królewski z Kolna (ok 8 cm x 1,5 cm)
  • 1 łyżka masła Extra Łaciate
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki ziół (przyprawy do kurczaka lub mieszanki następujących ziół: tymianku, majeranku, oregano i pieprzu)

Rozbij piersi z kurczaka
Roztrzep jajko trzepaczką na jednolitą masę.
Ser Gouda zetrzyj na tarce

Przygotowanie potrawy:
Posmaruj rozbite mięso miękkim masłem.
Posyp przyprawami w dużych ilościach.
Połóż na środku kawałek sera (słupek).
Zwiń każdy kawałek mięsa w rulonik z serem w środku. Zepnij brzegi wykałaczką.
Obtocz zwinięte mięso kolejno w mące, jajku i tartej bułce.
Włóż na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmaż do przyrumienienia.
Rozgrzej piekarnik do 190 °C
Włóż mięso do brytfanny, posyp startym serem oraz przyprawami. 
Włóż brytfannę do piekarnika i zapiekaj 15-20 min w 190 °C

Uzupełnienie:
Do tak przygotowanej potrawy świetnie pasuje ryż lub frytki  oraz surówka z białej kapusty, marchewki lub buraczków.