This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Sałatka Luksusowa "Lukullusa"



  • 25 dag sera Edamskiego „MLEKPOL”
  • 2 filety ze śledzi – matjasy lub w sosie korzennym
  • 2 cebule
  • 1 szklankę drobnej fasoli
  • 10 śliwek w occie
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklankę sosu tatarskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pieczywo

Pokrój ser w drobną kostkę.
Oczyść filety śledziowe i drobno je posiekaj.
Obierz, opłucz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
Pokrój śliwki w cienkie paseczki.
Obierz i zmiażdż czosnek w wyciskaczu.


Dodaj zmiażdżony czosnek do sosu tatarskiego.
Namocz fasolkę i gotuj ją, aż stanie się miękka. Następnie odcedź wodę i ostudź.
Połącz wszystkie składniki i dodaj sos z czosnkiem.
Starannie wymieszaj i posyp posiekanymi pietruszką i szczypiorkiem.
Schłódź w lodówce przez ok. 30 minut.
Podaj sałatkę z dowolnie wybranym, świeżym pieczywem.