This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Szpinak z żółtym serem



  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 1 łyżkę mąki
  • 250 g żółtego sera Edamskiego „MLEKPOL”
  • 1 łyżkę masła Extra Łaciate

 

Obierz szpinak, usuwając ogonki liści i łodyżki.
Dokładnie wypłucz liście.
Ser zetrzyj na tarce.

Włóż obrane i opłukane liście do osolonego wrzątku i gotuj przez 3 minuty (bez przykrycia).
Odcedź ugotowane liście.
Szpinak drobno posiekaj lub zmiel.
Dodaj mąkę, przesiewając ją przez sitko, wymieszaj dokładnie, umieść masę z powrotem w garnku i jeszcze raz zagotuj.
Dodaj masło, tarty ser i starannie wymieszaj.

Uzupełnienie:
Szpinak z żółtym serem jest świetnym dodatkiem do świeżo ugotowanych ziemniaków.