This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Zapiekanka brokułowa pod aksamitnym beszamalem

Niezawodny klasyczny beszamel to doskonały dodatek wielu dań. Najlepszy wychodzi na bazie masła ekstra Łaciate i mleka Łaciate 3,2%. Przepis na sos:

http://www.mlekpol.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1193&Itemid=1093

Beszamel możemy połączyć zarówno z mięsem jak i warzywami. My proponujemy pyszne trio: brokuły w towarzystwie beszamelu i sera gouda tartego Mlekpol.

  • 1-3 świeżych brokułów – ilość zależna od wielkości brokułów i ilości osób
  • 5-7 łyżek sera tartego gouda Mlekpol
  • Sól, cukier, pieprz do smaku

 

Opłukane brokuły (bez twardej grubej „nogi" – rdzenia) dzielimy na mniejsze części – różyczki. Warzywo obgotowujemy w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie – ok. 3-5 min.

Odcedzone brokułu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem beszamelowym. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy serem tartym gouda Mlekpol.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-30 min.