This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

Polędwica wieprzowa w skorupce orzechowej

  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml miodu spadziowego
  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 1/3 kostki masła Łaciate
  • 40 g orzechów włoskich
  • 20 g prażonej cebuli
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 g soczewicy
  • 300 g pomidorów pelati
  • 20 g kaparów
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany 18% Łaciatej
  • 15 g świeżych listków mizuny
  • Do smaku: Przyprawa do wieprzowiny, Czarny pieprz grubo mielony, Cząber, Czarny pieprz, Sól morska

Do miski wlewamy olej, miód, przyprawę do wieprzowiny i mieszamy. Do marynaty wkładamy polędwicę wieprzową. Do osobnej miski wkładamy masło, dodajemy orzechy włoskie, prażoną cebulkę, suszone grzyby, bułkę tartą, doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Ręcznie mieszamy, wyrabiamy na jednolitą masę. Rozgrzewamy patelnię, smażymy polędwicę z każdej strony. Polędwicę wykładamy, z wierzchu przykrywamy skorupką z orzechów i grzybów. Polędwicę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z pozostałą po polędwicy marynatą. Na rozgrzaną marynatę dodajemy czosnek, cebulę, soczewicę, pomidory, kapary, doprawiamy pieprzem i solą morską, zmniejszamy ogień, doprawiamy cząbrem. Polędwicę wyciągamy z piekarnika. Do oddzielnej miseczki nakładamy śmietanę, dodajemy łyżkę sosu z soczewicą i pomidorami, mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do reszty sosu z pomidorów i soczewicy, mieszamy. Wyciągamy polędwicę z piekarnika. Na talerz wykładamy soczewicę z pomidorami. Polędwicę kroimy na 3 kawałki, nakładamy na soczewicę i pomidory. Na wierzch układamy świeżą mizunę. Danie posypujemy orzeszkami oraz prażoną cebulką.