This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

Zapiekanka ze szpinakiem i oliwkami

    Liczba osób: 1-2

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5 suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 100 ml oliwy
  • 3 łyżki Zielonych oliwek bez pestek
  • 3 łyżki Czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka prażonych orzeszków pinii
  • 3 garście zielonego szpinaku
  • 1 opakowanie kwaśniej śmietany 22% Łaciatej
  • 2 jajka
  • 200 g sera gouda
  • 1/3 kostki masła Łaciate
  • 4 warstwy ciasta filo
  • do smaku: Papryka ostra, Gałka muszkatołowa mielona, Sól morska, Pieprz czarny

Czosnek kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę, suszone pomidory kroimy na duże kawałki.

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę, smażymy czosnek, cebulę i suszone pomidory. Doprawiamy papryką ostrą. Dodajemy zielone i czarne oliwki, kapary, orzeszki pinii oraz liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Do oddzielnej miski wkładamy śmietanę, wbijamy jajka, doprawiamy gałką muszkatołową, solą morską i pieprzem czarnym. Całość mieszamy, wsypujemy 100 g startego sera.

Rondel rozgrzewamy, wkładamy masło i roztapiamy. Formę do zapiekanki smarujemy roztopionym masłem. W formie układamy warstwę ciasta filo, smarujemy masłem, czynność powtarzamy trzykrotnie (ostatniej warstwy ciasta nie smarujemy z wierzchu masłem).

Do formy przekładamy przygotowany farsz i zalewamy śmietaną. Zawijamy ciasto filo do środka (tak, by przykryło całą powierzchnię formy). Wierzch ciasta smarujemy masłem i posypujemy 100 g startego sera. Pieczemy w piekarniku przez 35 minut w 180°C w trybie termoobiegu.