This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Zupa krem ze szpinaku i jarmużu

 

 

 

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 200 g jarmużu
  • 100 ml oleju
  • 2 ziemniaki
  • 200 g szpinaku
  • 700 ml rosołu z kury
  • 150 g serka śmietankowego Łaciatego
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany 18% Łaciatej
  • 4 łyżki twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • 1 pęczek szczypiorku
  • kilka listków bazylii (do dekoracji)
  • do smaku: Kmin rzymski, Czarnuszka, Sól morska, Pieprz biały

 

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Jarmuż obieramy (liście zostawiamy, łodygi usuwamy). Liście jarmużu kroimy na małe kawałki.

Do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, jarmuż, następnie całość mieszamy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników, dodajemy szpinak, dusimy, wlewamy rosół z kury. Dodajemy serek śmietankowy, zmniejszamy gaz i blendujemy na krem.

Kwaśną śmietanę przelewamy do miski, dodajemy chochlę zupy, by zahartować kwaśną śmietanę, mieszamy w misce. Całość dodajemy do zupy, mieszamy. Doprawiamy solą morską i białym pieprzem, mieszamy.

Do głębokiego talerza wlewamy zupę, dodajemy twaróg, doprawiamy czarnuszką. Siekamy szczypiorek. Danie dekorujemy listkiem bazylii i szczypiorkiem.