This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Chrupiące cebulaki z twarogiem

  • 6–8 cebul
  • olej do smażenia
  • 1 cukinia
  • 500 g twarogu półtłustego klinek Mazurski Smak
  • ½ kg mąki pszennej + do wałkowania ciasta
  • 250 g masła ekstra Łaciate
  • Oliwa do dekoracji
  • garść rukoli do dekoracji
  • Do smaku: kminek cały, sól morska, pieprz czarny, papryka słodka, majeranek suszony

 

 

 

 

 

 

 

Farsz:

Cebule siekamy w cienkie pióra i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki i smażymy razem z cebulą. Doprawiamy słodką papryką.

Ciasto:

Twaróg Mazurski Smak przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Wsypujemy mąkę i doprawiamy solą. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło ekstra Łaciate. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinamy kółka.

Na ciasto wykładamy farsz z cebuli i cukinii, doprawiamy suszonym majerankiem. Cebulaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez 20 minut.

Na talerz wykładamy rukolę i upieczone cebulaki. Całość skrapiamy oliwą.