This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Pierniczki świąteczne

  • 4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka Łaciate 3,2%
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 torebka przyprawy piernikowej

 

Miód podgrzać do rozpuszczenia. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać ciepły miód i wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałe sypkie składniki: cukier, przyprawy i sodę, a na końcu jajka i masło. Gdy całość zostanie dobrze wymieszana, dodać powoli ciepłe mleko. Wyrabiać przez 8-10 minut. Wyrobione ciasto podzielić na kilka części. Każdą z części rozwałkować. Wykrawać pierniczki. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku z włożonymi ćwiartkami jabłka (pamiętając o wymianie ćwiartek na nowe co kilka dni).