This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

Gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami

mlekpol ds goabki z dorsza3
  • 2 duże główki sałaty rzymskiej (ok. 8-10 dużych liści)
  • 800 g zmielonego filetu z dorsza
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki chrzanu tartego
  • 240 ml śmietany Mazurski Smak 18%
  • Sól morska drobnoziarnista
  • 50 g sera Havarti
  • Po 300 g winogron zielonych i czerwonych
  • 2 łyżki miodu
  • Olej rzepakowy
  • Do smaku: sól morska, pieprz czarny , pieprz biały mielony, przyprawa do ryb i owoców morza, cukier.

Gołąbki z dorsza

We wrzątku parzymy liście sałaty po ok. 15 sekund i wyciągamy. Odcinamy z nich twarde unerwienia

Szczypiorek siekamy i podsmażamy na oleju. Do zmielonego filetu z dorsza dodajemy szczypiorek, majonez, bułkę tartą, posiekany koperek.

Doprawiamy do smaku przyprawą do ryb i mieszamy. Na każdy liść wykładamy ok. 1 łyżki masy i zwijamy gołąbki.

Najpierw zwijamy boki do środka, a potem zwijamy w rulon tak, żeby twardsza część była w środku. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym (o wielkości ok. 24x24 cm)

Przygotowujemy sos do gołąbków. W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy 1 kostkę rosołu warzywnego. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy 3 łyżki śmietany Mazurski Smak i mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżeczki chrzanu tartego. Doprawiamy do smaku cukrem, sola i białym pieprzem i ponownie mieszamy.

Przygotowanym sosem polewamy gołąbki i posypujemy startym na tarce serem Havarti.

Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy winogrona. Wierzch polewamy miodem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gołąbki i winogrona wstawiamy razem do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25-30 min. Winogrona możemy wyciągnąć wcześniej z piekarnika - jak tylko skórka na owocach zacznie pękać

Gołąbki wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie winogrona.