This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Sałata z figami i serem

 

 

  • 1 duży ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • Kilka gałązek świeżego koperku
  • Maślanka Mrągowska naturalna - 700 ml
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • 8 świeżych fig
  • 3 łyżki miodu
  • 3–4 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 Krążki serowe do smażenia i grillowania Mlekpol
  • Mieszanka ulubionych sałat
  • 3 łyżeczki Musztardy czeskiej
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu
  • Sól ziołowa, pieprz kolorowy cały, goździki całe

Przygotowujemy koktajl: Ogórek kroimy w kostkę, ząbek czosnku w plasterki. Blendujemy warzywa razem ze świeżym koperkiem i Maślanką Mrągowską naturalną. Doprawiamy do smaku solą ziołową.

Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w drobne paseczki. Cebulę (czerwoną i białą) kroimy w piórka. Przekładamy do większej miski. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe oraz pokrojone w kostkę awokado.

Figi nakrajamy w krzyżyk i wkładamy do garnka nacięciem do góry. Dodajemy miód i sok z cytryny, niewielką ilość wody. Płyny powinny zakrywać figi do 1/3 ich wysokości. Dodajemy kilka goździków. Gotujemy na małym ogniu 10 minut

Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę, ocet i dokładnie mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy składniki w misce i doprawiamy do smaku solą oraz rozgniecionymi w moździerzu ziarnami pieprzu kolorowego.

Na rozgrzanej patelni grillujemy krążki serowe MLEKPOL po ok. 2 – 3 minuty z każdej strony.

Na talerz wykładamy liście sałaty i przygotowaną sałatkę. Na wierzchu układamy gotowane figi oraz grillowane krążki sera przekrojone na połówki.