This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Filet z indyka z borowikami

      Liczba osób: 2
  • Filet z indyka - 400 gramów
  • Borowiki - 400 gramów
  • Marchewki blanszowane - 4 małe sztuki
  • Szalotki 3 sztuki
  • Makaron - 400 gramów
  • Ser Jantar Mlekpol - 40 g
  • Śmietanka Łaciata 18% - 500ml
  • Olej
  • Masło ekstra Łaciate
  • Gałka muszkatołowa cała
  • Liść lubczyku suszony
  • Pieprz czosnkowy mielony
  • Chrzan tarty

 

 

 

 

 

 

 

 

Filet z indyka kroimy na cienkie, podłużne steki, rozbijamy mięso i przyprawiamy solą i pieprzem czosnkowym. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju i masła - smażymy mięso.

Szalotki kroimy w plastry i smażymy je wykorzystując olej, na którym smażyliśmy mięso, następnie dodajemy borowiki. Doprawiamy solą, pieprzem i liśćmi lubczyku. Po kilku minutach dodajemy śmietankę Łaciatą i startą gałkę muszkatołową. Mieszamy. Czekamy aż się zagęści, wtedy kładziemy na niego usmażonego wcześniej indyka.

Gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego delikatnie polewamy sosem grzybowym z patelni i posypujemy startym serem Jantar. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 przez 25 minut.

Na małej ilości masła ekstra Łaciate smażymy zblanszowane marchewki, solimy.

Na talerz wykładamy filet z indyka wraz z sosem grzybowym, dodajemy marchewki, układamy zapieczony makaron i dekorujemy łyżką chrzanu.