This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

Racuchy na zsiadłym mleku

  • 2 jajka
  • 200 ml mleka Łaciatego 3,2 %
  • 4 łyżki zsiadłego mleka MLEKPOL
  • 500 g mąki pszennej
  • Cukier z wanilią
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • Sól drobnoziarnista
  • Olej do smażenia
  • 1 opakowanie owoców kompotowych mrożonych
  • Cynamon cały
  • Ziele angielskie mielone
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 50 g drożdży świeżych

Zaczynamy od przygotowania od rozczynu. Podgrzewamy mleko Łaciate 3,2%. W międzyczasie do dużej miski wkruszamy drożdże świeże, cukier drobny. Rozcieramy. Dolewamy ciepłe mleko, dodajemy ok 5 łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut, aż masa zgęstnieje.

Następnie dodajemy 2 jajka, zsiadłe mleko MLEKPOL ( 4 łyżki) , pozostałą mąkę i szczyptę soli. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy do konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Najlepiej umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do temp. 50 stopni.

W między czasie owoce rozmrożone wrzucamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia dodając niedużą ilość wody. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie w miseczce (ok. 100 ml) . Dodajemy do gotujących owoców, powstaje nam w ten sposób lekki domowy kisiel o konsystencji sosu. Przyprawiamy korą cynamonu i zielem angielskim. Na patelni smażymy na oleju racuchy, po obydwu stronach. Racuchy podajemy z kisielem owocowym, posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią.