This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Sernik na zimno z karmelizowaną porzeczką

Masa:

    • 400 g serka naturalnego homogenizowanego Rolmlecz
    • 250 g białej czekolady
    • 1 laska wanilii

Dachówka z migdałami:

    • 100 g drobnego cukru
    • 25g masła ekstra Łaciate
    • 25g mąki
    • 1 białko
    • 40 g płatków migdałowych
    • Do smaku: sól morska drobnoziarnista, cynamon mielony

Karmelizowana porzeczka:

  • 400 g czarnej porzeczki
  • 150 g drobnego cukru
  • Do smaku: chili pieprz cayenne

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy serek naturalny homogenizowany Rolmlecz, ziarna z laski wanilii i delikatnie miksujemy. Masę przelewamy do małych słoików i odstawiamy do lodówki na min. 40 minut.

Przygotowujemy dachówkę. Masło ekstra Łaciate ucieramy z cukrem za pomocą miksera i doprawiamy cynamonem. Następie dodajemy białko, mąkę, szczyptę soli i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy, aby ich nie połamać. Porcje ciasta układamy w większych odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 10-12 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Na patelni podgrzewamy cukier, aż zmieni się w lekko złoty karmel. Podczas podgrzewania nie mieszamy łyżką, tylko delikatnie ruszamy patelnią. Dodajemy porzeczkę i doprawiamy do smaku chili. Karmelizujemy przez chwilę, tak aby owoce się nie rozpadły. Odstawiamy do ostygnięcia.

Słoiczki z sernikiem wyciągamy z lodówki i polewamy skarmelizowanymi porzeczkami. Na wierzchu układamy kruchą dachówkę z migdałami.