This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Ciasto drożdżowe z malinami i białą czekoladą

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 jajek
  • 150 g masła ekstra Łaciate
  • 500 ml mleka Łaciate 2%
  • 200 g cukru
  • 70 g drożdży
  • 200 g malin mrożonych lub świeżych
  • 200 g białej czekolady
  • 100 śmietanki Łaciatej 18 %
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • Do smaku: goździki całe, imbir mielony, sól morska drobnoziarnista

Wszystkie składniki wykładamy na blat wcześniej, żeby były w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy rozczyn. Mleko Łaciate podgrzewamy w rondelku. Drożdże rozkruszamy, dodajemy3 łyżki drobnego cukru (ok. 36 g), 6 łyżek mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Składniki mieszamy dłonią, aż się połączą i konsystencją będą przypominały gęstą śmietanę. Wierzch rozczynu posypujemy mąką i odstawiamy na 30-40 min.

Masło ekstra Łaciate roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy 2 płaskie łyżeczki soli. Do dużej miski wbijamy 6 żółtek i 2 jajka. Dodajemy ok. 100 g cukru, cukier z prawdziwą wanilią i ubijamy na kogel mogel. Następnie wlewamy rozczyn i zaczynamy ręcznie wyrabiać, dodając stopniowo mąkę i roztopione masło. Cały czas wyrabiamy, zagniatając ciasto od brzegów do środka. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

Do garnuszka przelewamy śmietankę Łaciatą 18% i dodajemy podzieloną na kostki białą czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, czekając aż rozpuści się.

Maliny posypujemy drobnym cukrem (ok. 4 łyżkami) i imbirem mielonym, a następnie mieszamy. Jeśli używamy mrożonych malin, oprószamy je cukrem i imbirem dopiero jak będą rozmrożone.

Deskę oprószamy mąką i przekładamy na nią wyrośnięte ciasto. Lekko rozgniatamy je dłonią i delikatnie wałkujemy na owalny placek. Polewamy połową sosu z białej czekolady i wysypujemy maliny. Część malin zostawiamy do dekoracji. Ciasto zwijamy w roladę i przekładamy na blachę. Wierzch delikatnie smarujemy białkiem z 1 jaja. Nożyczkami robimy nacięcia na całej roladzie. Pieczemy przez 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Dwie łyżki drobnego cukru miksujemy z kilkoma goździkami za pomocą młynka do kawy na cukier puder goździkowy. Po upieczeniu wierzch polewamy pozostałą czekoladą, posypujemy płatkami migdałowymi, malinami i oprószamy cukrem pudrem goździkowym.