This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

 

Pieczone pierogi z wołowiną i dynią

 

 

 

Ciasto na pierogi:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła ekstra Łaciate
  • 250g twarogu tłustego Mazurski Smak
  • 1 jajko
  • Zioła prowansalskie
  • Sól morska

  • 400 g mięsa wołowego ugotowanego
  • 2 cebule
  • 400 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 garście jarmużu oczyszczonego z unerwień
  • 60 g żurawiny suszonej
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml śmietanki Łaciatej 18%
  • Chrzan tarty
  • Pieprz czarny
  • Przyprawa do wołowiny
  • Musztarda francuska
  • Szczypiorek do podania
  • Olej do smażenia

 

W garnku gotujemy wołowinę do miękkości, jak jest krucha to odcedzamy i mielimy. Na patelni z olejem przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy połowę żurawiny, i łączymy z mielonym mięsem, doprawiamy przyprawą do wołowiny. Mieszamy cały czas smażąc, podlewając bulionem z ugotowanego mięsa (1 chochla) . Farsz z patelni przekładamy do miski.

Przygotowujemy ciasto na pierogi. W misce , za pomocą widelca, rozgniatamy twaróg tłusty Mazurski Smak . Do twarogu dodajemy taką samą ilość mąki pszennej oraz masło ekstra Łaciate w temperaturze pokojowej, jajko, zioła prowansalskie i szczyptę soli. Widelcem rozgniatamy i mieszamy wszystkie składniki. Jeżeli ciasto za bardzo się klei to dosypujemy odrobinę mąki. Deskę bądź blat, posypujemy mąką. Wykładamy ciasto z miski i zaczynamy wyrabiać. Gotową masę rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy kółka o średnicy około 8 – 10 cm. Na każde kółko wykładamy porcję farszu. Zlepiamy brzegi i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Dodatkowo boki pierogów sklejamy widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na 15 – 20 minut, na 190 C .

Na patelni, przesmażamy na oleju, cebulę pokrojoną w piórka, kostki dyni, pozostałą suszoną żurawinę, jarmuż, 3 łyżki musztardy francuskiej, mieszamy i dodajemy łyżkę miodu, pieprz i sól.

Gorące pierogi podajemy z warzywami i sosem śmietanowo – chrzanowym (2 łyżki chrzanu mieszamy ze 100 ml śmietanki Łaciatej 18%). Posypujemy całość szczypiorkiem.