This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

Śledź po japońsku

 

Śledź po japońsku

    • 1 l wody
    • 2 filety śledzia marynowanego
    • 3 ogórek kwaszone
    • 1 cebula czerwona
    • 1 serek śmietankowy Łaciaty naturalny
    • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
    • 1 kostka bulionu warzywnego
    • 1 jabłko
    • 2 główki sałaty rzymskiej baby
    • Olej rzepakowy
    • 50 ml octu jabłkowego
    • Cukier
    • Do smaku: pieprz czarny grubo mielony, sól, lubczyk suszony

Do dekoracji

  • 100 ml śmietany Mazurski Smak 18%
  • Koper świeży

Sałatę parzymy w wodzie – maczamy całe główki we wrzątku, a następnie hartujemy zimną woda. Sałatę odsączamy na papierowych ręcznikach. Odrywamy największe liście i odcinamy od nich twarde białe części.

Do wywaru po sałacie dodajemy jedną kostkę rosołu warzywnego i gotujemy. W międzyczasie na patelnię wlewamy olej rzepakowy i podsmażamy surową kaszę jęczmienną, stopniowo dolewamy ok. 5 chochli bulionu. Kiedy kasza wchłonie bulion, ale jest jeszcze lekko twarda, przerzucamy ją do miski. W drugiej miseczce mieszamy ocet i cukier i przelewamy do kaszy, dodajemy lubczyk. Mieszamy dokładnie i odstawiamy.

Śledzia kroimy w paski ok 1 cm , posypujemy pieprzem grubo mielonym i skrapiamy olejem. Cebulę kroimy w piórka, a jabłko i kwaszone ogórki w zapałki (zostawiając tylko twardą cześć, bez pestek).

Na dwóch matach do sushi, owiniętych folią spożywczą, zaczynamy wykładać składniki. Na pierwszej macie kładziemy liście sparzonej sałaty rzymskiej, tak aby zakryły całą powierzchnię maty. Kolejno wykładamy kaszę jęczmienną i serek śmietankowy Łaciaty naturalny. Na drugą matę kładziemy kaszę jęczmienną. Na obydwie maty zaczynamy dokładać paski śledzia, ogórki, cebulę, jabłko, chrzan, świeży koper i zwijamy jak rulon sushi.

Rulon kroimy w pierścienie i dekorujemy śmietaną Mazurski Smak 18% i koperkiem.