This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it


AKTUALNOŚCI

Łaciate Świeże 3,2% zwycięzcą testu jakości Najwyższa Smakowitość!

Mleko od SM MLEKPOL uzyskało najwyższą ocenę w kategorii mleka świeżego.

Łaciate Świeże od SM MLEKPOL wyróżnia się pełnym smakiem, intensywnością i najlepiej wyczuwalnymi nutami: słodką, mleczną, śmietankową. Polski Instytut Badań Jakości, we współpracy z SGGW dokonał oceny 8 popularnych marek mleka mikrofiltrowanego (ESL). Badanie zostało przeprowadzone metodą QDA - Ilościowej Oceny Sensorycznej. Sprawdzono zapach i smak produktu.

Zastosowanie mikrofiltracji, przy użyciu membran o wielkości porów poniżej 5 mikrometrów, pozwala na usunięcie z mleka bakterii oraz innych zanieczyszczeń na poziomie 99,99%. Dzięki tej technologii otrzymujemy mleko pasteryzowane o składzie, właściwościach i cechach organoleptycznych nieznacznie różniących się od mleka surowego. Proces mikrofiltracji nie wpływa na smak i zapach mleka. Łącząc najlepszą jakość naszego surowca, najnowocześniejsze technologie oraz pełne zaangażowanie załogi otrzymujemy najlepszy i całkowicie naturalny produkt, który w 2014 r. dołączył do rodziny „Łaciate" jako mleko „Łaciate świeże". - mówi Tomasz Gryczewski, dyrektor ZPM Bydgoszcz SM MLEKPOL, w którym produkowane jest Łaciate Świeże.

Mleko Łaciate Świeże dostępne jest także w wariancie tłuszczowym 2%. W 2015 r. zostało zwycięzcą badania jakościowego opracowanego przez fundację Pro-test.

Zakład SM MLEKPOL w Bydgoszczy od 2005 r. był sukcesywnie modernizowany i przebudowywany w kierunku produkcji mleka ESL i produktów fermentowanych. Pod koniec 2013 r. został uruchomiony nowoczesny, całkowicie automatyczny proces produkcyjny mleka mikrofiltrowanego o wydajności 28 000 l/h. ZPM w Bydgoszczy zajmuje powierzchnię 52 650 m2, zatrudnia 128 osób. Surowiec jest skupowany od 530 dostawców. Dzienna produkcja to prawie 500 000 l. mleka. Od 2016 r. w ZPM Bydgoszcz produkowane są także jogurty Łaciate pitne bez laktozy.

Test „Najwyższa smakowitość" odbył się w laboratorium analizy sensorycznej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Polski Instytut Badań Jakości jest częścią Consumer Guidance Group.