This is some flash content - you'll need the flash plugin to see it

Bożonarodzeniowa babka drożdżowa

  • 20 g drożdży
  • 300 g mąki
  • 120 g cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka Łaciate 3,2%
  • 80 g masła ekstra Łaciate
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół szklanki bakalii: rodzynki, skórka pomarańczowa, suszona żurawina

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka Łaciate, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Gdy rozczyn będzie gotowy dodajemy do niego resztę mąki, cukier, szczyptę soli oraz jajko z żółtkami. Wszystko miksujemy w mikserze, dolewając roztopione i ostudzone masło Łaciate. Ciasto należy wyrabiać 5-7 minut, a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Kiedy ciasto urośnie (powinno podwoić swoją objętość), ponownie je wyrabiamy i dodajemy bakalie. Formę do pieczenia smarujemy masłem Łaciate i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Pieczemy w temperaturze 170-180 st. C przez 45-60 min.

Gotową babkę zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Dekorujemy lukrem i bakaliami.